tisdag, november 22, 2011

Liljedalshemmet håller på att bli en politisk skandal i Gnesta



Som vi tidigare skrivit om på denna blogg så saknar Gnesta kommun uppenbart politisk styrning. Majori-teten främst bestående av (S) och (MP) har inte kunnat lägga fram något förslag till hantering av 39 ej ombyggda patientplatserna på Liljedalshemmet av totalt 49 st.

Hyreskontraktet med Landstinget går ut den sista december och därefter disponeras de 39 platserna året ut 2012. De alternativ till det gamla ombyggnadsförslaget (alt 1), att pressa ut fler, som får vårdas hemma samt att bygga om Terassen(alt 2) för fler platser går ju inte att realisera med den tid, som finns kvar. Man kan ju även tänka sig att bygga helt nytt (alt 3) mark finns men det tar minst ett år i bara planprocessen för ett större bygge och sedan tillkommer upphandlingstid och byggtid.

Alternativ 2, att bygga om LSS-boendet Terassen samt att låta fler sjuka äldre vårdas hemma kan fungera om det blir färre äldre. Men vad vi vet enligt alla prognoser så kommer de äldre att både öka i antal och ha längre livslängd framgent. Således en hazardbedömning.

Tiden har runnit ut
Samtidigt med detta slutar kommunens socialchef och socialnämndens ordförande är vakant sedan mitten av oktober. Tiden har redan nu runnit ut för alternativ 2 och 3 om man inte vill bedriva en omfattande hazard med äldre sjuka människor! Planeringsprocessens ofta långa längd är till synes inte helt klar för en del "nya" politiker.

Även om ärendet är logistiskt komplicerat kunde man, som gammal medlem av såväl socialnämnd som Gnesta Förvaltnings AB (beställare)konstatera vid gårdagkvällens genomgång av hela ärendet med den samlade alliansen på Elektron, att ärendet inte avancerat en enda millimeter under det år, som den nya majoriteten styrt kommunen!

Politisk skandalös hantering
Det är obehagligt att äldre sjuka människor inte tas på allvar utan hanteras på detta vis. Det är oförskämt gentemot den politiska minoriteten, som ju har god kännedom om ärendet, att de under ett år ej fått ta del av någon politisk diskussion om handlingsvägar.

Socialnämndens viktiga möte i oktober, som förväntats hantera frågan, ställdes in! På socialnämndens möte den 29 november finns inte ens ärendet med på agendan! En synnerligen unik hantering i Gnesta kommuns historia.

Och framför allt är det skandalöst mot Gnesta kommuns äldre sjuka invånare, som av naturliga skäl oftast saknar talesmän!

Vi vet av nya avslöjanden, att många äldre hanteras dåligt i Sveriges kommuner. Vi vill inte att Gnesta skall åsättas detta epitet!


Hanteringen av Liljdalshemmet belyser i klar dager den nuvarande majoritetens oförmåga att hantera den politiska ledningen av kommunen!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar