fredag, november 11, 2011

Gud bevare oss för Carema!

Dagens Nyheter skriver nu dagligen om hur företaget Carema vinstoptimerar sig med äldre vårdtagarens väl och ve i potten. Inte minst är rapporterna från Koppargården i Råcksta förfärliga.

Skall man sälja ut kommunala vårdplatser (äldreboenden m fl) till giriga kapitalister? Företaget Carema ägs av ett riskkapitalbolag, som är registrerat lågskatteland och tjänar förfärligt mycket pengar genom att behandla de äldre snålt!

Personligen tror jag att det är ett feltänk. Skall det då inte finnas "privata" alternativ? Jo, men det bör givetvis vara på kundens villkor. Dvs kunden är inte kommunen utan vårdtagaren. Idag sker utförsäljningar på kommunens villkor. Detta är fel.

Låt företag som vill jobba med äldreomsorg göra det. Men villkoret är givetvis att de själva bygger upp äldreomsorgshem, som får konkurera med de kommunala hemmen. Där kunden själv får avgöra kvalité och omsorg! Ge varje äldre i behov av omsorg en äldrepeng, som de kan använda efter eget gottfinnande.

Kvalitet och utförande skall garanteras av sund konkurrens och inte likt 1800 talets barnauktioner tilldelas den, som betalar lägst.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar