torsdag, oktober 27, 2011

Busstrafiklogik

I dagens lokalblad kan man läsa att Länstrafiken vill helt lägga ned trafiken mellan Gnesta och Mariefred - en trafik som alltid funnits. Skälet är citat "att det är bara fyra resande per dag"! Men den logiken skulle det således aldrig kunna starta några nya linjer eftersom det finns noll resande på sträckan.

För fyrtio år sedan fanns det 6 turer per dag på denna sträcka. Under årens lopp har bl a usla tidtabeller med dålig passning till tåg gjort att ingen vågar eller kan åka med linjen. Tidigare fanns det många elever som gick på gymnasiet i Strängnäs - det närmaste gymnasiet till kommunen. Men numera har man skapat en vattendelare mellan de två mest expansiva områdena i Sörmland, nämligen Strängnäs/Mariefred och Gnesta/Trosa!

För en miljömedveten 2011 kan det förefalla ganska underligt att boende på 5 mils fågelväg från Stockholms Stadshus skall hänvisas till bil istället för den tidigare befintliga busstrafiken.

Mariefred och Gnesta torde bli de enda större orter i Sörmland, som inte får någon länstrafik! De stora förlorarna i detta blir givetvis Laxne-bor med omnejd.

Restider från Laxne till Mälarsjukhuset i Eskilstuna:

Idag: Laxne-buss-Läggesta--tåg-Strängnäs-buss-Mälarsjukhuset 1 tim 31 min

I morgon: Laxne-buss-Gnesta stn-tåg-Flen-tåg-Eskilstuna-buss-Mälarsjukhuset 2 tim 45 min

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar