tisdag, maj 03, 2011

Tisdag morgon och snöfall!

Det råder ju som ni vet skilda åsikter om den sk globala uppvärmningen. På senaste åren har man från experthåll kommenterat att detta påstående inte gäller Sverige utan övriga världen. Det är en intressant iakttagelse, som även svarar mot den egna statistik jag fört i över 30 år. När går isen upp på Svinsjön. I snitt den 9 april men extrema fall i 1992 redan 22 februari och det mest kalla 30 april 1997.

Jämför man dessa data med NAO (Nordatlantiska oscillationen) så stämmer det utmärkt. Om du tittar på vidstående graf så var det betydligt varmare under 1985-1995 är under 1996-2006.

Men som sagt detta gäller Sverige och inte världen i övrigt. Det är ju bra om man kan verifiera vetenskapsmännens slutsatser med egna. Men det är en lustifikation att den globala uppvärmningen nu plötsligt inte gäller Sverige längre.

Annika Östberg frigiven
Hon har frigivits efter närmare 30 år i USA fängelse och något år i svenskt dito. Annika torde vara den, som suttit längts inlåst för ett brott hon enligt svensk lag aldrig begått eller hade kunnat ställas till svars för. Det är stor skillnad på den svenska lagstiftningen och den i USA.

Folket utan epitet
Kom att fundera på att svenskar bor i Sverige och tyskar i Tyskland. Men vem bor i USA? US medborgare? En amerikan är ju en medborgare i världsdelen Amerika, liksom en svensk även kan vara europé.

Came to think of Swedes that live in Sweden and Germans that live in Germany. Who lives in USA? US citizens? An American is a citizen of the American Continent as well as a Swede might be an European!

Nya högtider å la Jämtin
Karin Jämtin (S) lokal partieldare i Stockholm vill införa nya högtider. Dvs lediga dagar i landet. Hon pekar särskilt på muslimska dylika. Men vi vill faktiskt påpeka att det finns gott om olika typer av högtidsdagar, som bör premieras. Vi lämnar här några förslag från kristendom, judendom/jiddisch, islam, hinduism, buddhism och romska, samiska, tornedalska och finska dylika samt några övriga. En möjlig dag att konvertera kan ju 1 maj vara:

6:e December (F)
9:e Februari (S)
10 tebet (J)
Aashura (M)
Advent (K)
Alla helgons dag (K)
Alla Hjärtans dag (Ö)
Arba'in (M)
Chanukka (J)
Dharmadagen (B)
Diwali (H)
Đurđevdan (R)
Eid al-fitr (M)
Eid ul-Adha (M)
Fars Dag (Ö)
Ganesh-Chaturthi (H)
Guy Fawkes dag (Ö)
Hijra (M)
Holi (H)
Jokkmokks Vintermarknad (S)
Jom kippur (J)
Jul(K)
Konfirmation (K)
Kumbh Mela (H)
Laylat al-Qadr (M)
Midsommarafton (T)
Mors Dag (Ö)
Nyår (K), nytt år
Padmasambhavadagen (B)
Parinirvanadagen (B)
Pesach (J)
Pingst (K)
Purim (J)
Påsk (K)
Raksha Bandhan (H)
Ramadan (M)
Rathjatra (H)
Rosh hashana (J)
Sanghadagen (B)
Sukkot (J)
VBV-dagen (B)
Vesak (B)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar