onsdag, maj 04, 2011

Mediokra företagsklimat?

Denna essä är omskriven efter påpekande av Svenskt Näringsliv att det är enbart företagare, som sätter betyg. Det innebär i stort att det är indirekta bedömningar, som gäller istället för de av mig sagda direkta. Dvs en företagare uppmärksammar givetvis om en politiker, tjänsteman eller journalist är negativ mot företagande. Varför då Svenskt Näringsliv efterfrågar min uppfattning liksom en mängd andra "tyckare" vartannat år synes vara höjt i dunkel.

Vi beklagar den framförda direkta felaktigheten på den indirektas bekostnad!

Svenskt Näringsliv har nu presenterat sin årliga undersökning av företagsklimat i landets olika kommuner. Gnesta liksom Nyköping ligger kvar kring 135 strecket dvs någonstans i mitten av alla kommuner medan Trosa seglat upp på tredje plats.

Finns det sålunda ett antal negativa politiker till företagande så kommer dresultatet att bli en låg kommunranking. Är även tjänstemännen negativa blir det än sämre ungefär som i Oxelösund. Vidare har det oerhört stor betydelse för hur den lokala pressen hanterar frågan. Framställer man eget företagande som negativt så blir ju rankingen knappast bättre.

Vid en tidigare undersökning i Gnesta (dvs den som jag som lekman deltagit i) som jag fick ta del av visade det sig att t ex lärare i grundskolan i Gnesta samt journalister inte var särskilt företagsvänliga liksom ett antal politiker av en viss färg.

Man kan sålunda ha det bästa och mesta förutsättningarna för företag i en kommun men ändå hamna långt ner på listan om kommunens politiker och tjänstemän uppträder negativt till näringslivet.

Man kan givetvis fundera på om det inte finns någon bättre metod att peka ut företagsvänliga kommuner. Om man t ex skulle räkna antalet företag i kommunerna med Gnestas närmare 800, så skulle nog Gnesta ligga i topp! Men nu är det i stort pressen, politiker och tjänstemän, som sätter agendan.

Detta återspeglas särskilt i Gnesta med en stor andel röda politiker med företagsnegativa uppfattningar, som nu även realiseras i praktiken. I Oxelösund blir det uppenbart än tydligare!

Kvällens beslut i Kultur- och Tekniknämnden kring VA-upphandlingen, blir en tydlig fingervisning om vad den rödgröna majoriteten vill med företagsklimatet i Gnesta!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar