tisdag, april 19, 2011

Tyskland ökar sina koldioxidutsläpp


I Tyskland och Danmark släpper man ut nästan dubbelt så mycket koldioxid per person som vi i Sverige. Eftersom Sverige nu även exporterat el hela vintern från våra vattenkraftmagasin borde givetvis Sverige tillgodoräkna sig den koldioxid som nu Tyskland och Danmark sparat.

Danmark har ju många vindkraftverk, men har inte stängt av ett enda kolkraftverk under resans gång!

Det innebär att skillnaden mellan Sverige visavi Tyskland/Danmark ökar än mer! Men i Tyskland tycks man ha glömt den globala uppvärmningen, som förorsakas främst av koldioxid men även av metan. Den debatt, som just nu pågår är den plötsliga elbrist, som uppstått i samband med att man stänger 6 kärnreaktorer. Det borde givetvis regeringen Merkel ha insett i förväg.

Nu har man insett att det tyska elnätet The Grid inte håller måttet. Man kör hårt med vindkraftverk och kolkraft för att kompensera men elnätet tillåter inte transport av energin över landet. Samma problem finns ju om man i Sverige bygger vindkraft där den inte förbrukas.

Eftersom det är ganska kostsamt och tar lång tid ofta pga överklganden ,att bygga upp jättenät, så har tyskarna målat in sig i ett hörn. Frustrationen är således stor när man har överskott på el i norra Tyskland kan man inte transportera den söderut utan får skänka bort den till Danmark och Polen. I kvällens ZDF var detta huvudnumret i Tagesschau!

I Tyskland planerar man nu således att öka elproduktionen från verk som drivs med kol eller gas eller importera mer från Sverige och Norge. Detta innebär då ökade utsläpp av "tysk" koldioxid. Något som den tyska debatten helt har förträngt! Man kan inte heller inte bygga ut vindkraften, då den inte kan distribueras i nuvarande elnät. Dessutom behöver man reglerkraft (den kraft som behövs när det inte blåser). Denna minskar ju kraftigt iom stopp av 6 reaktorer.

Det skall bli intressant att följa det tyska äventyret. Man har hunnit lite längre i sina experiment med elförsörjningen än vad t ex rödgröna i Sverige nu föreslår.

Man struntar uppenbarligen i överenskommelser om koldioxidutsläpp. Och man tycks försörjningsmässigt ha gått rejält på pumpen redan nu, vilket man med lite matematisk kunskap och teknisk kompetens borde ha kunnat förutse!

Låt oss hoppas att erfarenheterna från det tyska "undret" kan bidraga till en mer sansad energi- och miljödebatt i Sverige. Men en sak håller jag med MP om: Klipp av elkablarna till Danmark, Tyskland och Polen. Då slipper våra sjöar rinna ut den vägen!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar