söndag, april 10, 2011

Rundfunk Berlin-Brandenburg

Är en tysk TV-kanal, som förkortas RBB. Det intressanta med denna kanal är att man sänder många program om det forna öst. Dvs gamla Östtyskland, Preussen, Polen etc och inte minst, som igår kväll två program om den ryska enklaven Kaliningrad, som ligger inklämt mellan Gdansk (Danzig) i Polen och Klaipeda (Memel) i Litauen.

Kaliningrad, som var filosofen Immanuel Kants hemstad, hette före första världskriget Königsberg och tillhörde liksom ovan nämnda städer det tyska Ost-Preussen. I denna enklav har uppenbarligen livet stått helt still och man är på landsbygden på en utvecklingsnivå kring tidigt 50-tal.

Framför allt har enklaven ett mycket rikt djur- och fågelliv, särskilt mht de två stora "innansjöarna" eller bukter, som finns vid kusten det ena kallas Kuriska bukten eller något sådant. Programmet var fokuserat på natur och livet på landet. Här kunde man se småbonden, som brukade utan traktor men kunde slipa sin lie och plöja med häst. Varje hushåll hade givetvis sin egen storkfamilj på stolpe.

Sovjettidens kvarlämnade rostiga fartyg, hamnkranar, gigantiska flerbostadshus mm finns givetvis kvar, som ett trist inslag i en annars fantastisk natur.

Även staden Kaliningrad, som inte ligger längre bort än 25 mil från Gotland, lär vara intressant men det handlade programmet inte om.

På torsdagkväll den 14/4 sänder RBB programmet Als der Osten noch Heimat war , som är en återblick över det forna Tyskland i Preussen. Hela denna kust från Wismar till Tallin har varit föremål för svenska intressen under årens lopp och har delvis tillhört Sverige samt ligger som sagt bara 25 mil från Gotland.

Således två pangprogram på rad samma kväll. Kronan på verket var ZDF, som sände Christies Döden på Nilen, den gamla versionen med Peter Ustinov, David Niven och Bette Davies, som avslutning på kvällen.

Vill man kunna se de 2o-tal fria kanaler, som finns inkl en österrikisk och en från Schweiz, behöver man en parabolantenn för Astra och en mottagare. Kostar runt 1500 kr på nätet. Har man svårt med tyskan kan man ofta använda undertexter.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar