måndag, april 18, 2011

Omorganisation av skolan i Gnesta kommun

Var huvudämnet på dagordningen vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde på måndagseftermiddagen. Som intresserad hade jag givetvis tagit mig vägen dit, som sk allmänhet. Jag var för övrigt den ende i den vägen.

Första timmen ägnades helt åt skolplanen även om det yrkades att denna punkt skulle senareläggas. Men ordförande Anne-Christine Alderbrant(S) uttryckte då: "Det kan vi inte ändra för vi har bestämt med Sörmlands Nyheter, att de skall komma kl tre"!

För en gammal ordförande undrar man förfärat :"Vad står på? Är det SN, som sätter dagordningen." Här får ordföranden skärpa till. Hon bör dessutom klargöra propositionsordningen på ett klarare vis! Tidvis var det ganska rörigt i beslutskolumnen!

Beträffande skolplanen kunde man snabbt konstatera att den nya majoriteten tagit bort valfriheten ur texten. Något som vi påpekat tidigare och som borde tyda på att man snart kommer att dra in valfriheten att gå i annan skola t ex utanför Gnesta kommun. Skall bli intressant att följa!

Fråga om ny organisation i skolan hade ju kommit väldigt snabbt och något material fanns inte med till mötet. Naturligtvis ett demokratiskt underskott. Här får den nya majoriteten förbättra sig.

Debattens två "giganter" var annars Ingalill Fredriksson(C) nu vice och tidigare ordförande i nämnden samt Kukkamaria Sjöberg(MP), som för dagen övertagit fanan som de rödgrönas härförare, då Anne-Christin Alderbrandt(S) verkade ointresserad att debattera. Många konstruktiva inlägg och saklig debatt från bägge sidor delgavs den intresserade allmänheten bestående av undertecknad!

I korthet gick ny omorganisationen ut på att Laxne, Björnlunda och Stjärnhov skulle få tillbaka sina femmor. Samtidigt skulle enbart Laxne och Stjärnhov få vardera 10.000 kr extra per elev för att kunna bibehålla en hög kvalitet i utbildningen.

Dagens sensation var nog att Alliansen trots den korta varseln stödde huvudförslaget. Däremot kunde givetvis inte Alliansen acceptera att Welandersborgsskolan med obetydligt fler elever än i Laxne, skulle gå miste om det extra stödet. Nu hamnar ju Welandersborg i den sämsta positionen av alla skolor i Gnesta!

Eftersom nu nämnden upphävde ett beslut från Kommunfullmäktige 2009 var det Alliansens uppfattning att ärendet skulle återremitteras dit. De rödgröna tyckte detta var onödigt och ansåg sig kunna upphäva Kommunfullmäktiges beslut. Efter omröstning så segrade givetvis den rödgröna åsikten.

Eftersom det finns en mängd tveksamheter och möjliga formella fel i tagna beslut, så är det väl inte helt otroligt att beslutet överklagas!

Min högst egna uppfattning om ärendet kan man läsa i en blogg jag skrev för ett år sedan. Men där fanns givetvis även Björnlunda med i bilden (klicka här).

Nu kommer nog den rödgröna majoriteten att få svårt att förklara sitt agerande visavi Björnlundaborna! Det blir nog inte helt enkelt!

Fråga om att överge likställighetsprinciper enligt kommunallagen eller att förklara varför vissa elever skall "gynnas" framför andra är icke en enkel fråga. Vidare måste man ställa sig frågan:"Vad är nedre gränsen för en meningsfull klass?" Vi kan ju inte ha någon slags informatorutbildning á la 1800-talet på skattebetalarnas bekostnad. Nu är det fem elever i femman i Laxne. Skakigt som sagt att säga att det är bra. Om fem år får vi svaret. Då går dessa elever ut grundskolan!

BoU nämnden har för övrigt gott om ledamöter boende i Stjärnhov och Laxne men ingen från Björnlunda!

Uppgiften i tidningen att Björnlundatillägget kostar 1 miljon kr är felaktig. Det rör sig om ca 500-600 tusen kronor. Men som sagts tidigare förra året av den rödgröna majoriteten :"Återtagande av gammal organisation handlar inte om ekonomi utan i första hand en omsorg om barnens väl och ve!" Detta borde då rimligtvis även gälla Welandersborgsskolan!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar