tisdag, april 12, 2011

Black hawk dawn!

Är inte felstavat utan anspelar på gryningen för Black Hawk helikoptern i det svenska försvaret och inte filmen, som för övrigt sänds på fredag i TV4. Black Hawk är en beprövad amerikansk ganska tung transporthelikopter, som tillverkas av Sikorsky.

Det svenska försvaret genom FMV köper nu 15 st varav de första skall vara levererade 2012. Bakgrunden till köpet är akuta behov av transporthelikoptrar inte minst i Afghanistan.

I början på 2000 beställde FMV 18 st helikopter 14 eller NH90, som den europeiska samarbetshelikoptern heter. Eftersom leveransförseningarna uppgår till kanske 10 år, så saknar det svenska försvaret tunga transporthelikoptrar.

Projektet HKP 14 får betraktas som grovt misslyckat och Fp:s Allan Widman i försvarsutskottet kräver att avtalet sägs upp. Min egen erfarenhet från mer än 30 år vid FMV är att samarbetsprojekt - ibland nordiska ibland europeiska - är oerhört populära men tenderar att misslyckas. Däremot genererar de oftast många och trevliga utlandsresor för personalen vid FMV och Försvarshögkvarteret.

Nu har man således äntligen fattat ett klokt beslut att köpa en vara som är beprövad i olika versioner och har flugit sedan början av 70-talet. Denna helikoptern benämnd 16 kan med framgång användas även i sjöräddning.

Vill man se helikoptern i aktion kan man zappa in TV4 på fredag kl 22:25. Filmen heter Black hawk down.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar