lördag, mars 05, 2011

Inspirerande framåtanda i Mariefred!

Efter att ha läst om de rödgrönas föga positiva politiska agenda i Gnesta blev det en kick av att läsa Dagens Industris Weekendbilaga om Ulf och Cynthia Jonströmers satsningar på Gripsholmsskolan en friskola på grundskolenivå i Mariefred.

Själva bor vi ca 1 mil från Mariefred och har ungefär 2 mil till Gnesta. Av detta enkla skäl blir ofta Mariefred service-ort för familjen.

Ulf Jonströmer, som gjort en förmögenhet i IT-branchen (AU-System) förvärvade för ett antal år sedan Gripsnäs slott inte långt från Gripsholm. Efter att ha funderat på skolgången för sina barn tillsammans med sin japanskfödda hustru och bl a läst OECD:s Pisa-studie om den synnerligen dåliga utvecklingen av den svenska skolan, beslöt man att tillsammans med några andra entusiaster, starta en ny grundskola i Mariefred.

Hösten 2009 drog man igång med den finlandssvenska rektorn Nina Lidfors. Jonströmer hade av Pisa-rapporten noterat att medan Sverige halkade efter så låg Finland i topp. Härav kom det sig att hälften av lärarkåren rekryterats från vårt broderland i öster.

Konsultbolaget McKinsey har gjort en rapport som visar att lärarna är den helt avgörande faktorn för utbildningens kvalitet. Enligt Nina är det främst ledarskapet som brister i Sverige!

Den svenska flum-modellen och Lärarhögskolans insatser märks tydligt i den avklingande kvaliteten på den svenska undervisningen. En trend som måste brytas!

Gripsholmsskolan växer så det knakar och tar in två nya parallellklasser varje år. Kön är fn över 300 elever. På skolschemat så står förutom de mer traditionsenliga bl a mandarin (kinesiska) och att hälften av undervisningen sker på engelska. Utöver detta så får eleverna minst en timmes motion varje dag. Skolan drivs i ett icke vinstskapande företag ägt av Jonströmers familj.

Skolan höjer givetvis Mariefreds attraktivitet, som bostadsort och utgör tillsammans med snabba transporter till Stockholm och den vackra miljön en god förutsättning för ett bra boende för invånarna.

Man skulle ibland hoppas att även politiker i Gnesta kunde lyfta blicken något och inspireras inte bara av kommunen utan av att det finns entreprenörer i samhället, som det kan vara värt att tillvarataga. Den rent gammelsocialistiska samhällsformen är ju uträknad för länge sedan. Varför skall just Gnesta tas 20 år tillbaka i tiden?

Varför inte vara t ex lite mer positiva till det nya yrkesgymnasiet i Gnesta eller Walldorff-pedagogiken för den delen. Flera i den socialdemokratiska ledargruppen arbetar ju på privata företag. Varför då så negativa till privata entreprenörers initiativ inom den offentliga sektorn.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar