onsdag, augusti 04, 2010

Vad vill Alliansen i Gnesta med skolan?

Vårt övergripande mål i Gnesta kommun är att alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att växa upp till nyfikna och vetgiriga unga vuxna i en lugn och trygg miljö. Förskola och skola skall vara en plats för lärande för livet. Fokus skall vara på goda grundkunskaper och möjlighet att utvecklas i det sociala samspelet med andra människor. Dessutom måste barn och ungdomar få möjlighet till spetskunskap för fortsatta studier vid universitet och högskolor – en kunskapsskola med hög kvalitet är en förutsättning för detta. Därför fortsätter vi att obevekligen jobba vidare med utbildningskvaliteten i våra grundskolor!

I Gnesta kommun skall vi givetvis ha förskola och skola i varje kommundel. Skolornas utformning och klassammansättning är i grunden en fråga om hur man kan möjliggöra för alla elever att förbättra sina kunskaper, samtidigt som hänsyn tas till möjligheten att utveckla sina sociala förmågor. Vårt övergripande politiska mål är att fler elever från Gnesta skall ha möjlighet att studera vidare på universitet och högskolor.

För de yngre fortsätter vår ”Läsa-skriva-räkna”-satsning samtidigt som vi under nästa år har öronmärkta pengar till fortbildning för våra lärare och en utökad matematikundervisning.

Som en del i våra elevers möjlighet till fria val inför framtiden spelar kunskap och betyg en viktig roll. Alliansen i Gnesta har därför de senaste 6 åren valt att göra en extra satsning på ökad måluppfyllelse - vilket lett till att elevernas snittbetyg då de lämnar år 9 har höjts. Denna satsning på ungdomars behörighet till fortsatta studier är något vi i Alliansen kommer att fortsätta ha i fokus.

Vi har jobbat hårt, politiskt, för att möjliggöra etablerandet av ett Gymnasium i Gnesta. Vi vill ha färre elever som hoppar av sitt gymnasieprogram. För att uppnå det är det bra att ha nära till sin skola. En annan orsak till vårt beslut är att Gnesta Praktiska Gymnasium arbetar med lärlingssystem. Därmed får Gnestas drygt 1000 företag ett viktigt tillskott till kunnande och kompetens för framtiden och för eleverna en stor möjlighet att få jobb på orten. Förutom detta jobbar skolan hårt med att få eleverna att gå igenom gymnasiet med godkända slutbetyg, vilket möjliggör fortsatta framtida studier.

Vi tycker att jämställdhet är viktigt och har därför valt att satsa på ett strategiskt och långsiktigt arbete inom förskola och skola. Det är viktigt att vi alla bemöts efter våra egna förutsättningar och ges samma möjligheter oavsett kön och bakgrund. Därför vill vi fortsätta satsningen på att utbilda våra pedagoger på förskolor och skolor i jämställdhetsarbetet.

Idag finns det ungefär 200 elever i Kulturskolan som lär sig allt från att spela olika instrument till dans och drama. Kultur har alltid varit viktigt i Gnesta kommun. Därför vill vi i Alliansen vidareutveckla vår nyinstiftade Kulturskola ex genom utökat samarbete med ortens konstnärer, dans- och dramapedagoger. Kulturskolan ska ha som målsättning att nå en större andel av våra ungdomar. Allt för att få fler att kunna värdesätta övrigt kulturutbud i samhället.

I Alliansens Sverige pågår en omfattande reformering av skolan. 80- och 90-talets uppenbara försämringar av kunskap och kvalitet bryts. Sverige måste ha fortsatt god konkurrensförmåga, speciellt i våra framgångsrika exportindustrier. Därför är en kunskapsskola med hög kvalitet en förutsättning för att ge alla elever, utifrån egna förutsättningar, möjligheten att utvecklas så mycket som möjligt. Det vet vi alla om egentligen - men det är bara Alliansen som borgar för det!

Vi, i Allians för Gnesta, kommer att fortsätta att sätta fokus på kunskap. Vi vet att det inte finns några genvägar för att nå dit. Vår strävan att utveckla en skola med hög kvalitet är därför självklart för att kunna ge våra barn och ungdomar bästa möjliga chans i resten av livet!


Ingalill Fredriksson (C) Ann-Sofie Lifvenhage (M) Anne Benedicks (FP) Ingegerd Johansson (KD)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar