onsdag, juni 02, 2010

PO Yrsa Stenius bör avgå

I dagens Expressen skriver chefredaktören Thomas Mattson en utmärkt artikel om händelserna med Jan Guillou, som tidigare arbetat för KGB, den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Expressen blev frikänd för dessa artiklar av Pressens Opinionsnämnd även om den förre chefredaktören för Aftonbladet nuvarande pressombudsmannen, PO, Yrsa Stenius, försökte ställa upp för sin vän Guillou och få tidningen fälld.

Hela händelsen pekar på att systemet med PO bör läggas ner och en ny MO, medieombudsman, inrättas. Denne medieombudsman skall ha jurisdiktionen att förutom granskning av tidningars skriverier även granska TV och radio. Idag har ju t ex SVT en egen nämnd, som sällan eller aldrig fäller egna program. En utmärkt artikel av Mattsson, som vi instämmer i till fullo.

Jan Guillou sitter hemma och är frustrerad över att Expressen inte fälls av PON och säger att han tappat förmågan att skriva. Men herr Guillou har ju skrivit så mycket under åren. Det flesta ganska bra så det borde väl vara dags för pensionering kanske?

Beträffande Yrsa Stenius vore det synnerligen klädsamt om hon nu insåg att hon gjort bort sig genom att blanda sakfrågor med personliga relationer. Hon bör omgående lämna sitt ämbete!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar