fredag, juni 11, 2010

"Rika och män är värsta klimatbovarna"

Kan man läsa i dagens Sörmlands Nyheter med signatur Annika Clemens. Något luddigt anges att "forskning visar" att män är de största miljöbovarna!

Jag tycker att det mesta i artikeln saknar bäring på rubriken ovan både vad avser att visa att det är så och att män skulle vara överrepresenterade.

I artikeln uppvisar man två exempel; En ensamstående yngre dam i början av sin karriär jämföres med en tvåbarnsfamilj i ett radhus. Det enda intressanta i bägge fallen är ju hur mycket de totalt har släppt ut i sitt liv! Och det vet vi ingenting om.

I Sverige finns inga miljöbovar och det är trist att försöka ge i synnerhet män dåligt samvete för något fiktivt. I Sverige släpper vi ut ca 2 ton koldioxid per person och år. Att jämföra med USA:s 5 ton. Om man skulle utnämna några miljöbovar i vår närhet så kommer SSAB främst och för att inte tala om alla våra kossor, som genererar ca 8 ton koldioxid per år och ko.

Om man sänkte elpriset rejält skulle vi dessutom minska den fossila uppvärmningen i landet och snart nå de 1,6 ton, som är vårt minskningsmål.

Artikeln från den normalt ganska seriösa reporten är således i detta avseende tendensiös. Vi ser dock fram mot fler artiklar. Och varför inte skriva om de riktigt stora framtida problemet med PEAK OIL och KOLDIOXID sammanvägt! Det vore synnerligen intressant. Enligt min uppfattning behövs ganska snart en rejäl omställning från fossila bränslen till miljövänliga diton. Inte bara för koldioxidutsläppens roll för klimatet utanför hotet om energibrist för hela mänskligheten!

Förutseende politiker och vetenskapsmän är medvetna att det runt 2025 finns begränsad tillgång på olja. Vidare kommer de flesta av våra kärnkraftverk att tas ur drift. Hur skall vi lösa denna problematik? Det räcker inte med VÄNLIGA GRÖNA ORD. Det behövs handling för våra barns fortsatta överlevnad!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar