fredag, juni 11, 2010

Guld och gröna skogar i Gnesta

uSocialdemokraterna har lagt en egen budget för nästa år 2011, som utlovar guld och gröna skogar främst åt idrotts-alliansen. Det är väl inget märlvärdigt i och för sig. Det märkliga är att socialdemorkaterna i Gnesta har mer pengar att röra sig med än den borgerliga majoriteten. Skillnaden är 7 miljoner kronor.

Sedan jag inträdde i Nyköping/Gnesta kommunfullmäktige 1987 har jag den erfarenheten att man är ganska överens om intäkterna. Annars går det faktiskt inte att bedriva en jämförande politik. Något hände dock i Gnesta 2006 då oppositionsrådet Gert Nilsson introducerade detta nytänkande. Han och hans gelikar litar således inte längre på svenska kommunförbundet/SCB utan gör egna ekonomiska beräkningar. Denna fantastiska ekonomiska kunskap som (S) i Gnesta besitter avspeglar sig ju även på andra områden, som Ishall, Vattendrift och upprustning av Gnesta centrum.

Det innebär i praktiken att han slipper att jämföras med nuvarande majoritet. Lite bakslugt kanske men gör i praktiken att budgetdebatten blir meningslös. Socialdemokraterna anser således att det kommer att bli fler invånare än vad SCB anser. Dessutom kommer en ev ny regering att tillskjuta massor med pengar allt enligt (S). Men det rör sig faktiskt inte om särskilt mycket pengar i tillskott. Arbetsgivaravgifterna skall ju höjas enligt (S) och det innebär stora nya merutgifter för kommunerna. Man ger med ena handen och tar med den andra.

Den intet ont anande redaktören på lokalbladet glömmer att ställa en del relevanta frågor till socialdemokraterna i Gnesta!

Gud bevare Gnesta-borna för denna "falska matematik", som det hette i visan! Låt oss slippa oetiska budgetar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar