torsdag, juni 17, 2010

Carl-Henric Svanbergs engelska

Carl-Henric Svanberg BP:s styrelseordförande har fått kritik i USA för att i en kommentar kring oljekatastrofen sagt att "We do care about small people"! För en intet ont anande svensk låter det ju kanske bra. Men förvisso icke här begicks flera fel. Svanberg talar med en ganska kraftig svensk accent. Varför kan inte svenska toppchefer lära sig bättre? Lyss på Mats Wilander, tennisproffset - så ska det låta. Svanberg uttalar ordet people (pipl) på rak svenska. Det låter ung som kusinen från landet besöker storstan. Inte bra!

I Sverige värnar vi politiskt om småfolket. I USA är detta helt ute. Ingen vill identifiera sig med denna kategori. Alla vill tillhöra de välbärgade wealthy people.

Det tredje misstaget, som fullgör kritiktrilogin är att "small people" på spec amerikanska kan tolkas som dvärgar (midgets) eller kortväxta personer. Således blev det mesta fel i denna korta mening. I USA har detta väckt större uppmärksamhet än att BP är redo att betala åtskilliga miljarder dollar för att återställa kuststräckan.

Å andra sidan kan man hävda att Svanberg kunde ha talat svenska, tyska eller franska. Det hade ingen amerikan begripit och här har vi kanske något betydelsefullt; Varför skall man alltid tala engelska? Presidenten Obama hade dessutom svårt att uttala hans namn Carl-Henric, som torde vara ett av de mest vanliga i Europa. Karl från tyska och Henric från franska. Kanske behöver amerikanen lite mer omvärldsanalys själva.

Sakfrågan är annars tragisk. Olja och förbränning av olja är ett stort miljöhot. All fossil förbränning dödar folk i olika typer av sjukdomar i en stor mängd. Kärnkraft tros vara farligt för folk men olja är tusenfallt fler gånger farligare.

Tänk om vi skulle få samma situation längs den norska kusten. I princip tillämpar man samma teknik som i Gulfen. Vilka garantier har Sverige fått från norska företag i detta avseende?

BP:s öden i gulfen pekar åter på viktigheten att skapa en framtida hållbar energiförsörjning. Enligt min mening den absolout viktigaste politiska frågan för närvarande!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar