lördag, maj 22, 2010

Your station of the stars 3


Stora delar av Olof Palmes gärning ett misslyckande? Är slutorden ur en skrift av Klas Eklund om Olof Palmes gärningar. Jag kan nog inte hålla med om detta. Palme hade ett stort inflytande inom många områden. Visserligen omdiskuterad och inte alltid någon gunstling i borgerliga läger.

Men i ett för mig avgörande avseende bar han sig illa åt. Nedläggningarna av Radio Nord och Syd. Dessa dåd, som jag nu skriver om för tredje gången är en skillnad avgörande skillnad mellan liberalism och socialism. För en yngre oskuldsfull generation okänd. För oss äldre ett bevis på socialismens intolerans. För oss var valet enkelt mellan det öppna liberala och den instängda socialismen!

You're in tune with radio Luxembourg. Your station of the stars, broadcasting on 208 meters mediumwave and 49.26 meters on the shortwave-band.

För oss unga var radiostationerna utanför Sverige friheten kring 1960 när världen tog jättekliv utom Sveriges Radio, som då var språkrör och huvudkanal för socialdemokraternas socialistiska propaganda under ledning av Tage Erlander. Programmen från Radio Luxemburg producerades i London men sändes från just Luxemburg.I Sverige startade vid denna tid Radio Nord, som sände bra program och den musik, som svensk ungdom uppskattade. Detta var givetvis en stor nagel i ögat på den dåvarande svenska regeringen. Radio Nord sände från fartyget Bon Jour utanför Stockholm och fick finnas kvar under 1961 och 1962.

Tio i topp, kvällstoppen och allt vad det heter av ung modern och progressiv musik fanns med. En särskild lag antogs i riksdagen 1962, som förbjöd Radio Nord. En närmast stalinistisk maktdemonstration på det fria ordet. Vid denna tid insåg vi genast att socialism var motsats till frihet och gjorde valet för oss unga ganska enkelt.

Under 80-talet kom sedermera allt fler satelliteter upp, som medförde att det då gick att titta på TV från hela världen. En pikant detalj i det fria ordet och socialismens dilemma kan substansieras i den kända socialdemokraten och EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin, som då ville förbjuda paraboler.

Vi noterar att socialdemokraternas påläggskalv i Gnesta gillar hårdrock! Om socialismen fått råda så hade det nog bara varit knätofs än idag i Sverige! Historia är bra och läsvärt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar