söndag, maj 09, 2010

Elpriserna - kvalificerad utsugning!


Uppdrag granskning i SVT har sina ljusa stunder. Nyligen beskrev man i sitt program de ohämmade höjningarna och kapitalistiska girigheterna kring priset på el. Under en period på 10 år när konsumentprisindex ökat med cira 13 procent så har elpriset ökat med 100 procent.

För ett antal år sedan gjordes en sk "avreglering" av marknaden med syfte (hoppas vi) att sänka priset. Resultatet har blivit det helt motsatta med svenska regeringars tysta stöd. Det är ganska konstigt att det förmodligen mest miljövänliga energi vi har tillåts att öka i pris så kraftigt när det borde vara tvärtom för miljöns skull.

Generaldirektör för Energimyndigheten Tomas Kåberger, tycket detta är bra att företagen (Vattenfall, E-on) tar ut enorma övervinster. Han tycket det är helt ok att man dessutom exporterar elen för att tjäna pengar till Tyskland eller Danmark.

Han nämner inte ett ord om att Sverige är ett kallt land och därför behöver billig el för att värma hus.

I Tyskland borde man kunna klara sig med solfångare. Kåberger blir därmed en god representant för Stureplans-politiken och den kapitalistiska girigheten och inte en representant för det svenska folket. Därmed borde han givetvis fundera på om det är förenligt med hans ämbete!

Den gångna vinterns elräkningar ger vid handen att många nu inte får råd med sina elräkningar. Samtliga regeringskonstellationer säger sig värna om pensionärerna och vill ge minskad skatt, vilket skulle ge några 100-lappar mer per månad. Samtidigt säger man inte "flaska" om det faktum att samme pensionär nu fått 1000-lappen mer i månaden i elräkning.

Sveriges välfärd bygger på att vi har ett lågt elpris, som gynnar vår exportindustri. Industrin gynnar sedan sysselsättning. Ett lågt elpris gör att svagare gruppers välfärd ökar med att kunna lägga sina pengar på annat än el.

Vi gynnas definitivt inte av att sälja bort elen till andra stater och i fallet E-on, så hamnar vinsten utomlands, vilket det även i viss mån gör med Vattenfalls expansiva utlandsplaner.

För några år sedan, som följd av stormen Gudrun, lovade de större el-bolagen att ordna till distributionsnätet så att det skulle uppstå färre elavbrott. Det lät ju väldigt bra. Nu har vi fått facit. Kostnaden för dessa åtgärder betalas nu inte från bolagens övervinster utan med att höja nätkostnaden för alla abonnenter. Lurejdrejeri? Ja man kan ju undra!

Dela Vattenfall i två bolag. Ett bolag skall vara svenskt och inriktat på att ge svenskarna ett lågt elpris. Sänk elpriserna radikalt så att de kan jämföras med utvecklingen för konsumentprisindex. Allt till gagn för miljö och plånbok! Frågan borde mejslas ut mer i den politiska debatten. Vilka partier vill ha ett lågt elpris? Vilka vill fortsätta dessa ohemula ökningarna?

Ja det finns faktiskt ganska stora skillnader mellan riksdagspartierna kring elpriset. Kolla själv, vilken framtid ditt parti har i beredskap för din plånbok! Kanske dags att tänka om!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar