tisdag, april 13, 2010

Ungdomsråd i Gnesta?

I Gnesta har uppstått en bloggdebatt om nödvändigheten av ett Ungdomsråd. Ingen dum debatt men för Folkpartiets del väntar vi sen 1996 och 2002 på svar i sagda fråga. Kanske bloggarna skulle ha lite bättre koll på vad som hänt tidigare i Gnesta kommun! Men nu har ju även Miljöpartiet motionerat i samma ärende - så det kanske börjar röra på sig?


2002-05-22 Motion till kommunfullmäktige i Gnesta kommun

Angående inrättande av Ungdomens parlament i Gnesta

Bakgrund
I en motion från hösten 1996 motionerade jag om inrättandet av ett Ungdområd. Bakgrunden var de demokratidiskussioner som startade under hösten 1995 efter avhopp av ett antal yngre politiker.

I samband förra valet föreslog Folkpartiet att bygga ett Ungdomens Hus, som en fortsatt idé kring överbryggningen mellan ungdomar och det politiska samhället. Detta förslag väckte allmänt gillande och ett Ungdomens Hus invigdes hösten 2000. Inom Ungdomens Hus finns idag ett verksamt ungdomsråd med vissa beslutsbefogenheter. Men enligt min mening är det dags att gå vidare och utöka ungdomars möjlighet att påverka.

Ungdomens parlament
Klyftorna mellan väljare, i synnerhet de yngre, och etablerade politiker synes fortsatt växa. Åtgärder måste vidtagas som stärker den demokratiska processen och skapar broar mellan generationer. En möjlighet är att skapa ett Ungdomens parlament i Gnesta kommun med direkta beslutsbefogenheter i kommunens politiska verksamhet.

I t ex Eskilstuna har man diskuterat att sänka rösträttsåldern till 16 år. Detta är en god idé men egentligen ingen lösning på klyftorna mellan yngre och de som fattar politska beslut.

Ett område som detta Ungdomens parlament skulle kunna bereda och föreslå verksamhet och investeringar inom, är fritidssektorn. Denna verksamhet riktar sig ju huvudsakligen till de yngre invånarna. Andra områden som kan vara aktuella är skolan, miljöfrågor, buss- och järnvägar, sommarjobb etc.

Ungdomens parlament kan utses av Gnesta kommuns idéella föreningar och skolor. Denna möjlighet att ungdomar direkt kan påverka olika kommunala satsningar borde dessutom kunna utgöra en ytterligare stimulans för de olika föreningarnas verksamheter.

Jag hemställer,

att Gnesta kommun utreder förutsättningarna för att inrätta ett Ungdomens parlament med syfte att skapa ömsesidig förståelse mellan ungdomar och den politiska verksamheten i kommunen

Göran Benedicks

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar