onsdag, april 21, 2010

Svensk höst

Är en skrift på modiga 500 sidor utgiven av SOM-institutet vid Göteborgs Universitet. SOM, som står för samhälle, opinion och media, har sedan 1986 samlat in data för forskning och presenterat årliga trendanalyser. SOM-institutets analyser spelar en viktig roll i den allmänna debatten, och ger underlag för beslut som påverkar samhällsutvecklingen.

Den senaste utgåvan är således Svensk Höst, som speglar opinionsläget hösten 2009. Det finns mycket intressant läsning på dessa sidor och många myter avslöjas, som obefintliga.

I debatten trodde man att jämställdhetsfrågan var viktig. Enbart 1-2 % av befolkningen anser att detta är en viktig fråga. Likaså så har kärnkraften aldrig haft så många tillskyndare med en stor majoritet av befolkningen.

Det som rankas som viktigaste frågor är sjukvård tätt följd av sysselsättning. Nästa grupp utgörs av utbildning, miljö och Sveriges ekonomi. EU tycks vara helt död, som diskussionsföreteelse med 0%.

Det finns nog en och annan politiker, samhällsdebattör och journalist, som kan få vissa aha-upplevelser, att läsa detta dokument.

Finns här att ladda ned:
http://www.som.gu.se/ladda_ner_bocker/

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar