måndag, april 26, 2010

Röda och gröna dunster!

Idag lovar (S), (V) och (MP) att de skall investera närmare 300 miljarder kr i sk snabbtåg om de får bestämma i framtiden. Hur detta skall finansieras förtäljer inte det sockrade budskapet. Blir det resenärerna eller skattebetalarna. Troligtvis de senare och därmed självklart höjd skatt, som amen i kyrkan.

Den nuvarande riksdagsmajoriteten är något försiktigare och frågan är under utredning. Detta kunde väl även oppositionen rimligtvis avvakta. Men ack nej. Nu gäller det verkligen att snabbt sätta sprätt på invånarnas skattepengar.

Satsningar på ett område innebär ju att andra saker nedprioriteras. Bättre åldringsvård och villkor för de äldre kommer säker i andra hand liksom löner inom skolans område.

Snabbtåg innebär ju stora ingrepp i naturen. Det har inte minst bygget av Bottnia-banan påvisat. Orörda naturmarker tas alltmer i anspråk för tåg i gigantiska hastigheter. Detta påstår man är ett bra sätt att värna natur och miljö!

För Gnesta-bon är inte höghastighetståg någon större vinst. Däremot kommer den nya tågbanan genom Stockholm innebära möjlighet till tätare och snabbare förbindelser med Södertälje och Stockholm.

Den nya förbifart Stockholm är givetvis även den viktig för Gnesta-bon. Det innebär att Arlanda kommer betydligt närmare. För det enda som fungerar 100% när man skall flyga är att ta bilen. Min erfarenhet är att när mitt plan landar finns det aldrig något tåg, som går. Och skulle det mot förmodan finnas så saknas bussanslutning till bostaden. Har man dessutom fyllt 50 börjar det bli tungt att släpa väskor på tåg och buss.

Om väljarna vill att man skall lägga ner dessa enorma belopp på höghastighetsmonster på bekostnad av andra viktiga investeringar får vi besked om i september.

PS. Det blev "bara" 120 miljarder kr, som räcker Stockholm-Linköping. Man kan ju undra vad det är som drar i Linköping? Satsningen ger enligt forskare mycket liten utdelning avseende reducering av koldioxid och är knappast lönsam på något vis. Blå dunster har vi hört talas om men nu utökas färgskalan rejält!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar