fredag, april 23, 2010

Intern partidemokrati något för allmänheten?

TV4 och en del partiföreträdare förfasas nu över att flera interna provval i Moderaterna i Stockholm påstås ha riggats. Och därmed kan ju folk i allmänhet bringas att tro att partiet gjort något, som man inte får göra!

I Folkpartiet liksom i de flesta partier i Sverige fastställs resp partis vallistor vid ett vanligt medlemsmöte. Dvs de medlemmar, som kommer till mötet bestämmer det hela. Till grund finns då ett förslag från en valberedning och ett sk provval.

Om nu provvalet skulle vara riggat så kan man ju alltid ställa sig frågan är de närvarande medlemmarna representativa för de frånvarande? Säkert inte. Alltså är kanske ingen metod särskilt bra. Kanske det borde vara bra om nu TV4 granskade samtliga partiers interna valsystem för att göra det hela mer trovärdigt!

Hur det än är så är det väljaren, som får slutordet och kan givetvis om så önskas kryssa in en kandidat, som står längre ner på en lista. Man kan ju undra över varför TV4 blivit så förbannade? Har Moderaterna dragit in en tänkt annonskampanj i TV4?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar