lördag, april 17, 2010

Goda kommunikationer viktigast för Laxne


På onsdagkvällen hade kommunen anordnat ett framtidsmöte i Laxnegården, Laxne centralort i kommundelen Gåsinge-Dillnäs. Det var fullsatt och en mycket livlig diskussion där många goda förslag till en bättre utveckling av orten framkom.

God kommunikation är nog den mest viktiga frågan. På senare år har Laxne blivit en vattendelare mellan Gnesta och Strängnäs kommuner. Så var det inte tidgare. Bussarna från Gnesta vänder nu strax norr om Laxne och bussarna från Strängnäs vänder 2 km norrut vid Svinsjön. Dvs det finns ingen genomgående kommunikation med buss från Gnesta och Mariefred/Strängnäs två av de mest expansiva kommunerna i Sörmland.

Det framkom även önskemål att barn skulle kunna gå på gymnasium i Strängnäs istället för lång transport till Nyköping. I äldre tider var det mer vanligt att just Strängsnäs gymnasier utnyttjades. Många Laxnebor går på vårdcentralen i Mariefred och handlar även där samt åker till Stockholm via Mälarbanan.

En annan viktig fråga som diskuterades var hur byggnation skulle komma igång t ex vid Spårbacken. Det meddelades även att det sega vägservitut som funnits sedan gammalt nu skulle vara hävt.

Personligen är jag mycket irriterad över att kommunen gett tillstånd till att uppföra det sk "holländska huset" mitt på strandlinjen i orten. Det gigantiska bygget stör helt Laxne Skyline. Det märkliga är även att kommunen inte gör något åt de Miljöbalksvidriga schaktningar som skett ut i Klämmingen. Det finns ju tydliga kartor över hur strandlinjen skall se ut. Men i praktiken är den nu helt annorlunda. Detta hus tar nu lika stor plats som minst 4 hus med kanske två barn i varje hade inneburit 8 elever till i skolan.

Skolan var nästa fråga och hur man kanske skulle kunna profilera skolan som t ex Natur- och naturskola. Mycket annat handlade om bevarandet av lanthandeln, infartsskyltar, papperskorgar behållande av skolkort på loven mm.

Man lämnade möte med en allmän känsla av att det fanns mycket kraft och idéer om hur Laxne skulle kunna växa och vara en livskraftig ort in i framtiden. Givetvis måste även skattebetalarna i denna kommundel ca 1.200 ha utbyte av sin kommunalskatt. En sk fokus-grupp med syfte att sammanhålla och generera nya idéer bildades.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar