söndag, mars 14, 2010

Framtidsmöte i Björnlunda


På onsdagsskvällen den 10:e avhölls ett välbesökt framtidsmöte i Björnlundas Wattrangsborg. Många idéer stöttes och blöttes för att kunna utveckla Björnlunda för ett bättre boende och service.

Frågor som kom upp var busstrafik på väg 223. Har vi tidigare skrivit om på denna blogg fast i andra änden av 223 mot Mariefred. Ytterligare kom fråga om cykelväg till Gnesta. Denna uppskattades komma in i nästa länstrafikplan och skulle kunna möjliggöras till 2017.

Frågor kring Båvenplanens eventuella hämsko på möjlighet att bygga strandnära kom upp till diskussion. Båvenplanen är i och för sig intet förpliktigande. Den har överlevt sig själv och har inte följts upp, vilket skulle vara gjort för fem år sedan. Vår bedömning är att det inom Båvens yttre område, som faktiskt berör både centrala Björnlunda och Stjärnhov, inte kan bli någon hämsko för byggnation. Ny Plan- och Byggnadslag 2011 kommer att förstärka detta scenario.
.
Det som är positivt men inte sades var att Båvenplanen och den nu föreslagna Tematiska vindkraftplanen för Gnesta kommun, undantar områdena mot Båven för natur- och miljöförstörande vindkraftverk!

Möjligheten att restaurera Kyrksjön, som en viktig komponent för sjönära byggnation diskuterades. Redovisades att de senaste årens försök med vitfiskupptagning inte resulterat i trodd förbättring. Eftersom redaktören för denna blogg, varit senast politiskt ansvarig för denna verksamhet kan vi inte annat än att hålla med. För egen del tror vi att enda möjligheten att förbättra vattenkvaliten i Kyrksjön är att tillföra friskt vatten från Lockvattnet och bredda ån mot Storsjön. Kanske något som EU skulle kunna sponsra?

Den jämmerliga ishockeyrinken var uppe på tapeten. Meddelades att det ev skulle kunna bli en Kulan-anläggning istället, som således skulle kunna användas större delen av året. Fortsättning följer!

Framhölls även vikten av en bibehållen skola, affär mm. Under senare år har tyvärr t ex bensinmack nedlagts likaså distriktsköterska.

Till slut beslutades, i princip som vid förra månadens möte i Stjärnhov, att bilda en fokusgrupp med uppgift att sammanställa och föreslå åtgärdsplaner för framtida utveckling av kommundelen. Efter Björnlunda följer nu ett nytt sådant i Laxne (Laxnegården) den 14:e april.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar