tisdag, mars 16, 2010

Differentierad skolpeng en möjlighet för Gnesta ytterskolor


I många år har diskussionen varit omfattande kring utvecklingen i ytterområdenas tätorter Stjärnhov och Laxne samt Björnlunda. I dessa orter bor nära hälften av Gnesta kommuns invånare och man är bekymrad över att de flesta investeringarna går till Gnesta tätort medan ytterområdena utarmas.

Och så har det nog varit med några undantag som den borgerliga majoriteten i kommunen drivit fram t ex ny skola i Laxne, ny förskola i Björnlunda och nytt äldreboende Ekhagen i Björnlunda. Visserligen var man politiskt ense om Laxne men t ex förskolan i Björnlunda var (S) emot. Man ville hellre bygga i Gnesta tätort, vilket visat sig vara fullständigt onödigt i ett retroperspektiv. Äldreboendet i Björnlunda Ekhagen genomfördes trots hårt motstånd från (MP) och andra grupper i samhället. Ekhagen torde idag vara kommunens främsta äldreboende!

Men i fråga om den viktigaste serviceenheten för de lokala kommundelarna, skolan har det varit bekymmersamt med nuvarande skolpeng och resurstilldelning för att kunna ha F-6 i alla kommundelar. En lösning på detta problem kan vara sk differentierad skolpeng. Dvs att t ex ytterskolornas skolpeng ökas med 5.000-10.000 kr i förhållande till tätortens skolor. Denna princip tillämpas faktiskt av många kommuner i landet.

En annan möjlig lösning för att förbättra serviceläget i Björnlunda, Laxne och Stjärnhov kunde vara att under ett antal år ha ett särskilt lokalt stöd, som kan användas för tryggande av skola eller busstrafik eller andra åtgärder, som kommuninvånarna gemensamt kan disponera efter eget gottfinnande. Det skall bli intressant att ta del av de olika idéer, som de tillsatta fokusgrupperna kommer framt till!

Med dessa åtgärder tror vi att "centralpolitikernas" renommé skulle kunna förbättras avsevärt i ytterområdena.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar