fredag, februari 26, 2010

Rapport från Sinai




Som kanske noterats har inläggen uteblivit de två senaste veckorna. Orsaken är en trevlig vistelse i Sharm El-Sheik på Sinaihalvön. Två veckor med 28 grader varje dag och en badtemperatur på sådär 23 grader är ganska härligt jämfört med 1 meter snö och 20 grader kallt. Hotellets dator var försett med ett tangentbord, som vi kände oss ganska främmande inför, så det blev då inga inlägg.

Enda besväret med resan för övrigt var att skotta fram bilen på Arlanda och likaledes in i huset hemmavid vid midnatt. Kontrasterna är märkliga från ett Egypten, som kanske aldrig haft snö till en husveranda där snötäcket når precis upp till takkanten. Enormt tacksam för vår granne Fredrick, som skottade av vårt hustak innan vi åkte. Vi hade nog noterat diverse takras och detta kunde givetvis tankemässigt ha förstört semestern.

Sharm El-Sheik var ett litet fiskeläge till man kom underfund med dessa fantastiska korallrev och undervattensvärld. Nu sträcker sig denna ort ca 30 km längs kusten med det mer fantastiska hotell än det andra. Nama Bay ligger i mitten och är ett i vårt tycke ganska stökigt ställe, som bör undvikas. Norrut mot flygplatsen finns fler bra hotell med lugn omgivning och gott om plats på stranden eller i poolen.

I Sharm är allt ungefär dubbelt så dyrt, som i Sverige. Det finns knappt några livsmedelsbutiker alls medan det finns hur många med krims krams, som helst. Vi rekommender hotell med all inklusive för enkelhetens skull. När det gäller mat så är det främst fisk och kyckling som gäller. Kött är ganska sällan förekommande i varje fall med våra kvalitetskrav. Drickbart vatten är en bristvara och man får räkna med att dricka på flaska.

En egyptier förväntar sig även att i alla olika sammanhang få en dusör för sin insats. Tip-systemet är synnerligen utbrett. Fasta priser är ett okänt begrepp så "förhandling" gäller i stort sett alltid.

Vid en jämförelse med t ex Hurgada tycker vi att Sharm är ett strå vassare. Bättre vatten och koraller och ingen storstadsbebyggelse, som i Hurgada. Nackdelen med dessa platser som en del får känna på är maten och de problem, som denna medför. För första gången sedan 1962 (Tunisien) åkte vi på en rejäl Montesumas hämnd!

Den som vill ha en ganska säker god värme (varmare än Kanarieöarna) och fint vatten kan dessa platser vid Röda havet verkligen rekommenderas.

Nu blir det till att läsa på i våra två dagstidningar och kolla vad som hänt i lilla Gnesta, så vi kan komma igång med bloggen igen! Nu är vi dessutom inte längre vanlig svensk utan har inträtt i det ädla ståndet av arbetsreserven. Dvs pensionär!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar