måndag, januari 25, 2010

Your station of the stars 2

You´re in tune with Radio Luxembourg. Your station of the stars, broadcasting on 208 meters mediumwave and 49.26 meters on the shortwave-band.

Detta skrev vi om för ett år sedan på denna blogg. För oss unga var radiostationerna utanför Sverige friheten kring 1960 när världen tog jättekliv utom Sveriges Radio, som då var språkrör och huvudkanal för socialdemokraternas socialistiska propaganda under ledning av Tage Erlander. Programmen från Radio Luxemburg producerades i London men sändes från just Luxemburg.

I Sverige startade vid denna tid Radio Nord, som sände bra program och den musik, som svensk ungdom uppskattade. Detta var givetvis en stor nagel i ögat på den dåvarande svenska regeringen. Radio Nord sände från fartyget Bon Jour utanför Stockholm och fick finnas kvar under 1961 och 1962. Tio i topp, kvällstoppen och allt vad det heter av ung modern och progressiv musik fanns med.

En särskild lag antogs i riksdagen 1962, som förbjöd Radio Nord. En närmast stalinistisk maktdemonstration på det fria ordet. Vid denna tid insåg vi genast att socialism var motsats till frihet och gjorde valet för oss unga ganska enkelt. Intressant i sammanhanget är att en ensam högerman Allan Hernelius röstade för lagen.

Om de för frihetens så dramatiska åren händelserna 1961-1962 har nu sonen till intiativtagaren Jack Kotschack skrivit en bok.

Under 80-talet kom sedermera allt fler satelliteter upp, som medförde att det då gick att titta på TV från hela världen. En pikant detalj i det fria ordet och socialismens dilemma kan substansieras i den kända socialdemokraten och EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin, som då ville förbjuda paraboler.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar