tisdag, januari 19, 2010

Kunskap saknas hos klimat journalister

De flesta journalister som sysslar med miljö och klimat har alldeles för dålig utbildning i naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Något som är helt väsentligt för att kunna bedömma riktigheten av olika påståenden i debatten.

Vad vet en standarutbildad journalist om p*v=R*T, Carnot-processen eller entropi. Förmodligen inte mycket! Enligt den populära vädersajten YR.NO utgör detta ett problem i den allmänna debatten.

Forskaren Rasmus Benestad vid Norges Meteorologiska institut hävdar att journalister förstår sig mycket lite på miljö och klimat för att de saknar intresse och kompetens i de naturventenskapliga diciplinerna.

Vid klimattoppmötet i Köpenhamn fanns 3.000 ackrediterade journalister från hela världen. Trots detta så menar Benestad att täckningen var tämligen dålig p g a bristande fackkunskaper i kemi och fysik.

"– Speciellt naturvetenskap, som är grundläggende för miljöförståelse av klimat eller väder och vind är områden som journalister ofta har lite kunskap om. Han uppmanar därför journalsiter att sätta sig på skolbänken och komplettera sin utbildning."


Detta uttalande känns inte som någon större nyhet utan är helt i linje med vad vi misstänkt ett antal år!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar