måndag, januari 25, 2010

IT-mygel i regeringskansliet

Regeringskansliet får kritik av Riksrevisionsverket för slarviga inköp. Regeringskansliet har bl a bytt ut IBM Notes/Domino mot Microsoft Exchange server/Sharepoint. I en teknisk utvärdering, som gjordes av IT-enheten vid kansliet hamnade Microsoft på sista plats.

Nu påstås att statssekreteraren Karin Johansson med ett tidigare förflutet som försäljningsdirektör vid Microsoft är den som fått teknikerna att handla upp Microsoft istället för IBM. Denna dam har även tidigare varit föremål för jävsgranskning i samband med att hon varit delägare i ett bolag som tjänade pengar på Apoteksbolaget.

För oss som kan något om IT och i synnerhet mail och dokumentation är valet högst besynnerligt. I IT-chefs kretsar betraktas ju Microsofts produkter i detta ämne som rena leksaksprogram. Huvudfördelarna med IBM:s motsvarande produkter är tre:

- Användbarhet
- Säkerhet
- Sekretess

Notes/Domino kan utvecklas hur långt som helst för dokumenthantering. Dessa produkter är världsledande. Man måste veta var information finns, lagra ytterst stora dokumentmängder och ha redundans. Allt detta finns i Notes/Domino-konceptet.

Men kanske viktigast av allt. Notes/Domino kan krypteras och eftersom man arbetar med användarcertifikat går det inte att fejka mail. Man vet alltid vem avsändaren är i det interna systemet. Detta klarar inte Microsoft. Regeringskanslitet struntar således i säkerheten, vilket naturligtvis är allvarligt!

Är det så att man skaffat på sig detta pga jävsförhållanden är det också allvarligt och inte särskilt förtroendeingivande. För det kan väl inte vara så att man fullständigt saknar kompetens för sagda upphandling när man upphandlar leksaksprogram från Microsoft.

Staffan Kihlström, Eva Lindblom, Karin Johansson, Notes, Domino, Outlook Exchange, Sharepoint, UD, Försvarsmakten, SIDA, avancerat mygel, säkerhet, sekretess.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar