lördag, januari 30, 2010

Gnesta kommun mot ljusare framtid?

Kommunexperten är ett företag, som genomför ekonomiska analyser av svenska kommuner. I det senaste numret finns bl a Gnesta och Oxelösund med. Kommunexperten ger genomgående lovord kring Gnesta kommuns utveckling.

Gnesta försämrade sin ekonomi från starten 1992 under 10 år men fr o m 2003 har man stadgat sig. Idag är Gnesta en etablerad kommun och med ett indikativt finansiellt betyg B visar man upp en välskött ekonomi. Med en kompetent ledning har Gnesta inte långt kvar till att meritera sig för ett finansiellt betyg på A-nivå. Befolkningen växer årligen och långsiktigt. Sparandet i Gnesta får betyget OK. Det finns potentialer i både avgiftshöjningar och kostnadspress, dock inte i skattehöjning.

Sådan läsning utgör naturligtvis en lisa för själen. Särskilt som vi har en del i skapandet av Gnesta kommun vill man ju verkligen att kommunen skall få en positiv utveckling. Vid den här tiden för ett år sedan saknades 25 MKr i budget för 2010 huvudsakligen beroende på världskrisen och minskade skatteintäkter. Så småningom kom ökat statsstöd och bättre prognoser samt besparingar, som då pekar på ett plusresultat för 2010.

Det positiva är att vi idag för budget 2011 ligger på brake even dvs det finns faktiskt visst utrymme för förbättringar redan i år men inte minst 2011. Bakgrunden till detta är att kommunen 2009 synes gå med en total vinst på ca 15 MKr. Denna vinst innebär även att ombyggnation och ev övertagande av Liljedahlshemmet är säkrad utan att kommunens soliditet blir lidande.

Principen är att finansiera investeringar med hälften lån och hälften från föregående års vinst. Då bibehålles en någorlunda konstant soliditet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar