torsdag, januari 14, 2010

Att ha och inte ha

Den fruktansvärda misär och fattigdom, som fanns och utan på detta jordbävningskatastrofen för Haiti's invånare, skakar om! Varför skall så många människor lida och leva ett helvetiskt liv medan vi i "den utvecklade delen" av världen lever i överflöd?

Vi hade nog på känn att livet i Haiti inte var så särdeles gott. Denna plötsliga exponering gör saker och ting tydliga och man blir självklart berörd in i märgen. Varför skall människor i en region som borde kunna värna mer om människan ha det så dåligt?

Haiti, flera länder i Afrika och Asien lever under förhållanden, som är omänskliga. I Sverige har den senaste veckan folk mest intresserat sig för stackars vargar, som blir dödade av elaka jägare. Överjägaren miljöministern blir ordentligt åhutad. Man kan ju undra över var alla dessa kritiker sysslar med och var deras empati finns?

Själv fick vi under tidigt 70-tal förmånen att göra en FN insats i Mellan-östern. Det var en fantastisk tid. Något som man aldrig ångrar. När man ser bilderna från Haiti, så önskar vi oss 30 år tillbaka med en möjlighet att göra en insats igen!

Världen är orättvis. Även så i Sverige men här gäller andra dimensioner i lidandet. Då vi inte besökt just Haiti men grannöar, som Barbados och St: Vincent blir det ändå mer nära. Ett havsområde med underbara öar och en fantastisk undervattensvärld. Här kan man lätt få en känsla av "det vackraste man sett på jorde". En fattig men mycket vänlig befolkning - så eländets djup i Haiti förstummar Ad Domino 2010.

Rubriken påminner för övrigt om författaren Ernest Hemingway, vår störste litteräre idol jämte John Steinbeck! Hemmingway skrev mycket om Karibien. Bl a kan vi rekommendera den postuma "Öar i strömmen" för intresserade!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar