torsdag, december 31, 2009

Vem styr i Svea Rike?

Frågan kan tyckas vara trivial. Naturligtvis är det regeringen! Men varför kan man då inte få höra regeringschefen Fredrik Reinfeldt tala till folket på nyårsafton? Det kan man i de flesta länder i Europa. Höra resp statschef alltså! Det skulle för en gångs skull vara intressant att få höra statschefen ocensurerad av Sveriges Television. Jag tillhör inte Reinfeldts väljarskara men är intresserad av det budskap en statschef kan ge.

Funderingen dök upp i samband med att jag skannade det europeiska TV-nätet. Kan göras via TV och tillgång på olika satelliter men inte minst via Internet. Tror ni tysk TV skulle missa att låta Angela "Angie" Merkel få tala på nyårsafton? Nimmer! (Aldrig).

I många länder görs även stora satsningar på underhållning på nyårsafton. I Sverige får vi "Grevinnan" och "Sömnlös i Seattle". Är detta acceptabelt för 2.500 kr/år?

Gillar ni riktig klassisk musik eller stora shower, kolla in ARD och ZDF. Höjdare i jule- och nyårstid. Eller varför inte BBC.

Svaret på ingressen är att i Sverige regerar Sveriges Television fullständigt oberörd av nutiden och ekonomiska problem. Är man garanterad 2.500 kr om året av 3,5 miljoner "nöjda" svenskar så är läget lugnt! Man håvar då in 8 Miljarder kr. Det är fyra gånger mer än vad det skulle kosta att låta svenska pensionärer betala lika skatt som yngre personer.

Således en astronomisk summa. Om avgiften var frivillig skulle jag avstå! Med några undantag. UR gör fantastiska program. Och vi slipper de sämsta amerikanska fördummande skitprogrammen.

Ta bort TV-avgiften. Låt den ingå i statsbudgeten. Då kan vi ta bort Radiostyrelsen i Boden, som bara kostar pengar. Utsätt SVT för viss konkurrens. Men låt inte Mats Knutsson bestämma vad som är bäst för riket!

Gott Nytt År, Happy New Year, Bonne Année,Kenourios Chronos, Gelukkig Nieuwjaar, Felice Anno, Próspero Año Nuevo, Ein glückliches Neues Jahr, Head uut aastat, Laimi'gu Jauno Gadu, Szczesliwego Nowego Roku, Feliz Ano Novo, Rozhdestva i s Novim Godom, Shtastliva Nova Godina, Shanah Tova, Kurisumasu Omedeto, Chu Shen Tan!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar