onsdag, december 09, 2009

Narrarnas afton i Köpenhamn

Klimatmötet i Köpenhamn börjar redan nu uppvisa cirkustendenser. Detta misstänkte vi tidigare. Representanter från olika organisationer stod likt tjuriga barn på borden och skrek att "De rika länderna måste betala för minskning av växthusgaserna".

Det är väl i och för sig riktigt att rika länder kan eller bör hjälpa till. Det ligger i linje med humanismens tankar! Men att direkt utpeka dessa, som skapare av stora mängder växthusgaser är ju inte enhetligt. De rika ländernas utsläpp varierar högst väsentligt. Kina betraktar sig alltid som ett utvecklingsland men sanningen är att de håller på att gå om t ex Sverige när det gäller utsläpp av koldioxid per capita.

Även producenterna av olja, gas och kol borde rimligen vara med och bekosta u-ländernas omstrukturering till färre utsläpp.

Ännu mer intressant är fd Trosabon och liberalen Kjell Alekletts artikel i måndagens DN "FN:s framtidsscenarier för klimatet är rena fantasier". Kjell, som jag kom att träffa då och då för några år sedan, är professor i fysik och globala energisystem vid Uppsala Universitet och internationellt erkänd forskare.

Hans och forskargruppens tes är att världens tillgångar på olja och kol är så få och minskar så snabbt att FN:s klimatpanel, IPCC:s prognoser är omöjliga att uppnå. Enligt Kjell så är det dags att istället bekymra sig om framtida energiförsörjningen snarare än att vara rädd för global uppvärmning.

Eftersom alla politiker med självaktning villo visa sig på styva linan och få eftermälet att ha varit med och räddat mänskligheten, tycks resultaten från forskargruppen vid Uppsala Universitet inte vara intressanta, då den stör "hjälteglorian. Och i synnerhet Al Gores katastrofteorier".

Kjello Aleklett förnekar inte på något vis att människan påverkar klimatet. Men kan ganska enkelt vederlägga diverse katastrofteorier. Vi rekommenderar länken till hans artikel:

http://www.dn.se/opinion/debatt/fns-framtidsscenarier-for-klimatet-ar-rena-fantasier-1.1008798

Köpenhamnsmötet liknar alltmer narrarnas afton i en Shakespearsk rotunda spelandes Much Ado about Nothing!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar