onsdag, december 02, 2009

Lokal vindkraft ett bra alternativ

För att inte de som läser denna blogg skall tro att undertecknad är helt emot vindkraft. Vill vi här belysa en stor möjlig potential för svensk vindkraft.

Kungl Vetenskapsakademin har ju dömt ut storskalig vindkraft pga tekniska problem i stomnätet, behov av ersättningsenergi vid vindstilla förhållanden mm.

Fossil eldning av bränslen är ju ganska omdebatterad avseende eventuellt koldioxidtillskott eller ej. Vår uppfattning är att det knappast är ett nollsummespel i varje fall inte på kort sikt. Dessutom avverkas mest yngre skog för eldning, vilket är helt kontraproduktivt mht att den unga skogen assimilerar mest koldioxid.

För framtiden bör fordon och flyg utnyttja koldioxidneutral framdrivning. En stor möjlighet är batteridrift, som dock är relativt aktionsbegränsade. En bättre möjlighet är att av koldioxid i luften, vanligt vatten och el producera metanol (träsprit). Det är samma alkohol, som kan produceras av lantbrukets metan. Detta bränsle är betydligt bättre än dagens omdiskuterade etanol.

Man kan tänka sig att lokala vindkraftverk producerar metanolen enligt denna process. Då har man även löst lagringsfrågan och kan utjämna vid stark vind eller vindstilla! Man har ett drivmedel, som är koldioxidneutralt! Dvs förnyelsebart.

Med lokal vindkraft menar vi att verken således ej ansluts till det svenska stomnätet, vilket kan skapa tekniska problem. Metanolen kan ju även utnyttjas för uppvärmning varvid processen reverseras. Dvs vid förbränningen bildas motsvarande mängd koldioxid och vatten!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar