torsdag, juli 09, 2009

Solveig Zander (c) svartjobbarnas dröm

Riksdagsledamoten Solveig Zander har i ett, som vi tror, gott syfte valt att försöka leva som "fattigpensionär" under några veckor. Hon jämför detta med sin riksdagsmannalön på ca 53.000 kr exklusive en hel del generösa skattefria tillägg. För att inte tala om hennes egen pension, som kommer att vara närmare 50.000 kr/månad!

Det är en märklig debatt om fattigpensionärer. Dvs människor som aldrig under ett helt liv betalt in skatt till den svenska staten eller varit mammaledig (senare år)eller alternativt gjort sin värnplikt.

Pensionen är ju något som man sparar in till under ett helt liv. Om man inte gjort detta får man nu gratis ca 7.000 kr/månad och kan ju givetvis betraktas som fattigpensionär. Men varför skall man premiera att inte göra rätt för sig? Den som under alla år jobbat och betalt skatt till sin pension får för detta ca 12.000 kr/månad dvs 5.000 kr mer än de som aldrig bidragit.

Många hävdar t ex att kvinnor arbetat oavlönat inom jordbruket och på detta vis aldrig betalt någon skatt. Så kan det givetvis vara. Men har inte jordbruket ett visst realisationsvärde idag?

Debatten om fattigpensionärer kommer förhoppningsvis att avta då ATP:n slår helt igenom. I övrigt är det nog mest svartjobbare med rätta, som får problem i framtiden.Solveig Zander får ursäkta; Men är du inte ute i ogjort väder! Är du inte svartjobbarens önskedröm?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar