fredag, april 17, 2009

En svensk rättsskandal

Stockholms tingsrätt har dömt fyra personer vid Pirate Bay till våldsamma straff och bötebelopp. MGM, Warner BroS och Kalle Anka (Walt Disney) jublar!

För dem som förstår vad Pirate Bay har gjort eller inte gjort är denna dom fullständigt obegriplig. Det verkar som om Kalle Anka-gänget gått hem hos okunniga nämndledamöter.

Eftersom jag själv är utbildad telekom-teknik och arbetat både på kommunikationsnivå och organisationsnivå med bl a Internet blir det än mer obegripligt. Min yngre kollega André Rickardsson, expert på IT-säkerhet, är förvånad över att alla fyra ställs till svars.

- Man gick helt på åklagarens linje. Om man jämför med Linköpingsdomen är det ganska hårt med ett fängelsestraff, särskilt när det här bara handlar om medhjälp. Det finns inga proportioner mellan de här två domarna, säger André Rickardsson.

- Medhjälp som sådant, då borde i princip all form av medhjälp vara straffbar. I slutändan får väl operatörerna se upp.

Pirate Bay har ju inte tillhandahållit material med upphovsrätt. Man har endast talat om var man kan finna en viss film eller melodi.

Domen innebär i princip att man får vara väldigt försiktig med att sk länkar på sin blogg. Skulle den sida man pekar på innehålla skyddat material risker man miljontals böter, som nu de fyra fått. En rejäl rättsskandal!

Nämndemän, som skall döma i dessa ärenden borde åtminstone ha ett ringa hum om IT. Nu skämmer de bara ut sig

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar