tisdag, mars 10, 2009

Skattechock för bilister och bönder

Regeringen med miljöminister Andreas Carlgren(c) i spetsen har nu förklarat krig mot de som behöver använda bilar och traktorer. Man föreslår stora skattehöjningar på drivmedel (diesel) och på vanliga bilar. Det låter ju inte så farligt när han säger att bilskatten skall höjas med 15-20 kr /år och gram för bilar som släpper ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer. Det betyder för en volvo-ägare en årlig bilskatt på ca 5.000 kronor.

För det första så släpper bilismen ut motsvarande 10 TWh per år. En blygsam summa jämfört med olja,ved och pelletseldning på kanske 400 TWh.

För det andra har man fel mål. Om man nu tror på att koldioxiden har någon påverkan på klimatet, så borde man väl vidtaga åtgärder där det behövs. Dvs Usa, Kina, Tyskland och Danmark. Vi i Sverige svarar för 0,2% av hela världens utsläpp. De fordon, som nu drabbas av bannbullan, svarar för mindre än 0,001%. Förslaget har således inte lagts med omsorg om den globala uppvärmningen utan en fortsatt legitimering av flyget ohämmade framfart.

Varför skall vi i Sverige, som är bäst i världen efter Norge när det gäller små koldioxidutsläpp (undantagandes våra järnverk) alltid ha tagelskjortan på?

Är man mån om klimatet? Eller vill man bara åt bilister och traktorförare? Hur är det med timing. Världen och Sverige står vid en avgrund. Sveriges industri kämpar för överlevnad. Kunde man inte valt en bättre tidpunkt?

Om man är mån om klimatet och tror på koldioxidteorin, gör man ju fullständigt fel saker. Kläm åt de stora nedskitarna - flyget och fossil eldning, som svarar för 95% av alla utsläpp i Sverige. Låt bilen vara. En nödvändighet för de som saknar allmänna kommunikationer, barnfamiljer och äldre/handikappade. Det är de svaga, som får betala inte Carlgren et consortes, som regelbundet flyger till Bryssel.

dn.se/opinion/debatt/vi-hojer-nu-skatten-rejalt-pa-koldioxid-och-diesel-1.816758

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar