torsdag, februari 12, 2009

Kejsarens nya kläder - ständigt aktuella

Vindkraften skall ersätta 30 % av elen från vatten- och kärnkraft! Stolt kommer ett antal svenska toppolitiker och tyckare fram till detta. Den som har läst lite naturvetenskap, matematik och kanske lite grekisk filosofi eller logik i skolan, inser ganska snart att detta inte hänger ihop.

El från kärnkraftverk och vatten produceras med en känd produktionskurva. Eftersom industrin mestadels är igång dagtid måndag till fredag och det är kallast under januari-mars, så är även produktionen, då som störst.

Vinden blåser som sämst under januari-mars, då vi skulle behöva ett tillskott. Men det stora problemet med vindkraft är att dess kapacietet ej kan förutsägas den är synnerligen ojämn då det plötsligt kan sluta blåsa!

Det innebär i princip att den effekt, som matas ut i nätet momentant från tiotusentals vindmöllor - plötsligt kan upphöra. Den måste då snabbt ersättas med annan effekt annars havererar både nätfrekvens och spänning i stomnätet.

För att ersätta den momentana förlusten av vindkrafteffekt, måste det finnas motsvarande reserv vid vatten- och kärnkraftverk. Eftersom el från kärnkraft ej kan ökas plötsligt, innebär det att en snabb produktionsökning måste ske från vattenkraft. Det är endast möjligt om tilläcklig kapacitet hålls i reserv. Dvs det måste alltid finnas en reserv för den levererade vindkraften. Ju mer man bygger ut vindkraft, desto mer måste man således bygga ut eller reservera vattenkraft.

Detta innebär rent logiskt att vindkraft aldrig kan ersätta vatten- eller kärnkraft. Om man inte begriper detta har man problem. Då rekommenderas lämpligen någon bra litteratur i ämnet logiskt tänkande!

En som har insett detta är kolumnisten i DN Hans Bergström. Man skulle hoppas på att det fanns fler människor med hans logiska kapacitet. Tyvärr präglas mycket av energidebatten av känslor och inte av tekniska möjligheter.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar