torsdag, februari 05, 2009

En minnesvärd dag i svensk politik

Regeringen har efter omfattande vädjanden från den svenska industrin beslutat att äntligen sätta ned foten och tala om hur vi skall ha vår energiförsörjning i framtiden. Efter flera årtionden utan en någon klar energipolitik, som grund för framtida miljö och välfärd finns nu en klar grund.

Energiförsörjningen är självklart en grundsten i vår nuvarande och framtida välfärd. Något som vi kan påverka själva. Vi slipper bli beroende av EU.

En något så avklädd opposition med Mona Sahlin (S) i spetsen får man leta efter. Hur har denna konstellation tänkt sig den framtida välfärden och miljön?

Oppositionen har inte tidigare och kan fortfarande inte presentera något bättre alternativ. Man hänvisar till vindkraft. Men den ytterst maximala möjliga utbyggnaden av opålitlig vindkraft stannar pga av tekniska skäl vid ca 30 TWh. Vid högre värden riskeras stabilitet och nätfrekvens i stomnätet.

Det innebär beträffande elproduktion att vindkraft kan bidraga med ca 15 procent. Var skall resten hämtas? Nya och större utsläpp av koldioxid? Trampa på i gamla hjulspår mot världens undergång? Dessutom finns fortfarande massa miljö-förstörande utsläpp från olja, gas, ved och pellets-eldning. Beträffande bilar räcker 10 TWh elproduktion för att hålla igång bilparken. Bilen är således inget problem i sammanhanget!

Ett stort grattis till Sverige! Det finns fortfarande politiker med tyngd och ansvar för Sveriges framtid!

Fotnot: Vid kärnkraftomröstningen 1980 ville 38,7% lägga ned kärnkraft medan 58% ville behålla 12 reaktorer så länge det behövdes för sysselsättning och välfärd. Idag finns det 10 reaktorer igång.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar