tisdag, december 09, 2008

Bidrager EU med något utöver rena dumheter?

EU har nu beslutat att normala glödlampor, dem med wolframtråd, skall förbjudas. Istället skall man använda lågenergilampor (som innehåller stora mängder miljögifter) eller halogen (som är en växthusgas).



Enligt samma utsaga skall därmed 1/4 av elporduktionen i Sverige sparas in. Du hörde rätt 25%, vilket skulle innebära att vi kunder lägga ned ett kärnkraftverk.



Sanningen är tyvärr något annat. Låt oss räkna: En normalvilla gör av med 20.000 kWh per år. Vi antager för säkerhets skull att de har en värmepump. Annars skulle förbrukningen vara större. Hushållselen står för ca 6.000 kWh. Av denna är varmvatten och spis samt tv de största energislukarna. Antag att vi under den mörka årstiden utnyttjar 6 40 W lampor inomhus låt säga 6 timmar. Det blir 6*6*40*185=2.600 högt räknat. Under sommaren kanske vi gör av med 1.000 kWh. Mängden 2.600 bidrager då även till uppvärmningen av huset. Medan de under sommaren inbesparade fjärdedelen av 1.000 kWh dvs 250 kWh torde vara en ren besparing med energisnåla lampor.



Besparingen med detta blir således 250 kWh av totalt 20.000. Det är endast 1,25 procents besparing. Den EU-relaterade besparingen är således en ren lögn ovärdigt EU.



Någon kan invända att alla hus har inte el som uppvärmning. Men vad har de då? Olja, ved, pellets? Alla former som bidrager till stora utsläpp av växthusgaser.



Varför tror ni att EU kommer med dessa underliga förslag istället för att t ex förbjuda kylanläggningar, som kostar oerhört mycket mer. Jo de flesta länder på kontinenten behöver ju inte värma upp husen särskilt mycket under vintern. Det är ganska varmt där. Däremot behöver de kyla på sommaren för att det är för varmt. Var tog denna fråga vägen?



Sensmoral: Tokerierna a la gurkornas krokighet eller jordgubbarnas utseende fortsätter i Bryssel i hög takt. Man undrar när de skall utbilda våra politiker i miljöteknik. Skulle nog behövas några ingenjörer bland alla socionomer









Inga kommentarer :

Skicka en kommentar